Wednesday, August 19, 2009

Tuesday, August 18, 2009

AUM Jógamagazin

aum.hu

Egy másik frissen induló jógastúdió link ajánlójából találtam erre az első körbenézésre nagyon kellemes jóga magazin oldalra. Tetszik a tematikája, nézegetni fogom és ajánlom nézegetésre jóga iránt érdeklődőknek.

Tuesday, August 11, 2009

palacsintacsiga mákkal és barackkal

...vagy valami ilyesmi.
Évekkel ezelőtt ettem valami ilyesmit a Firkászban (tizenháromker), és valahogy mostanában többször eszembe jutott, és végre ki is próbáltam/tuk - vendégség keretében, könnyű nyári evésre.

Személyenként 2-3 palacsintával érdemes számolni (talán inkáb három, de a nagy és vastag formátum), amit sütés után meg kell kenni vékonyan mézzel, fel kell tekerni, és felszeletelni. Erre kell töménytelen mennyiségben cukros vagy mézes mákot szórni, és hirtelen kicsit lepirítani. Enni pedig apróra vágott, mézzel csorgatott őszibarack-salátával érdemes. Gondolom, eperszezonban eperrel, szilvaszezonban pedig szilvával is kiváló lehet.
Nem emlékszem, ilyen volt-e a Firkászban (a mézes csavarás, az tuti nem volt), de örülök, hogy eszembe jutott! Nevezhetjük tk. alter gubának is.

A fotók Írisz kézügyességét dícsérik!

Thursday, August 6, 2009

gazpacho - B változat

Néhány bejegyzéssel lentebb olvasható Éva gazpacho recepje, amit aztán én is kipróbáltam, de kis változtatásokkal: hozzáadtam Bűvösszakácsnál és Fűszeres Eszternél olvasottakat. Hozzá is adtam, de el is vettem a hozzáadottakból.
Végül így állt össze: 1 nagyobb szelet rozskenyeret meglocsoltam kevés olvaolajjal és balzsamecettel, kicsit hagytam állni. Felvágtam 4-5 nagyobb puha, érett paradicsomot, 1 közepes salátauborkát, fél lilahagymát, 3 gerezd fokhagymát, összekevertem az áztatott kenyérrel, és amikor már jól összeszottyadt, akkor botturmixszal pépesítettem. Fűszereztem (só, fehérbors, egy kevés chili és friss rozmaring), majd 2-3 órarára betettem a hűtőbe. Tálaláskor meglocsoltam még egy kis olajjal és balzsamecettel - és ezt nemcsak a fotózás kedvéért - és igény szerint dobtam bele 1-2 jégkockát.

A kaliforniai piros paprikát viszont kihagytam belőle. Ha beleteszem, nyilván szebb lett volna a színe, de valahogy nem volt kedvem hozzá. Nem nagyon szeretem. Hát így! Nyilván nem autentikus, de hát változataiban él a nemzet - a spanyol is!

Tuesday, August 4, 2009

recikli - bicikli

... ami nem más, mint egy környezettudatos és kerékpáros pályázati felhívás: öltözettervezésre és szemléletválásra!
A kezdeményezés környezettudatos, kerékpáros, praktikus és széllel bélelt öltözet-ötletek megvalósítását szorgalmazza, a Néprajzi Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet együttműködésének gyümölcseként. Két kortárs jelenség, a környezetudatos öltözködés és a kerékpáros kultúra összepasszintására lehet kísérletet tenni arra nyitott alkotóknak két kategóriában is: Hasznosítsd újra a biciklidet! illetve: Trendin kétkeréken is! címmel.

Jelentkezési határidő: 2009. augusztus 30.
Nyilvános döntő: 2009. október 10. (DESIGN Hét Budapest, Néprajzi Múzeum aula)

A pályázati kiírás letölthető a Néprajzi Múzeum honlapjáról: RECIKLI -- BICIKLI 2009

(A képen egy kerékpáralkatrészekből készült öv látható, a Recycling Mission Hungary csapatától. A fotót Sarnyai Krisztina készítette.)

Monday, August 3, 2009

hidegen, melegen, sárgán

Fizimiskára klasszul csomósra főzőtt vaníliasodóra vagy pudingra tippelnék. Amúgy kukorica krémleves.
Az ihletett és az alapfűszer ötletet Mirelle blogjáról merítettem, és csak néhány ponton változtattam: nem tettem bele tárkonyt (úgy éreztem, a szerecsendió mellé nem szeretnék mégegy karakteres fűszert), viszont fokhagymát nagyon is.

Tehát: kukorica főzés (3 cső), a szemek elválasztása a csutkától (kicsit vicces, az egész konyha kukoricás lett), 3 gerezd elnyomott fokhagyma megfuttatva kis vajon, rá a pépesített kukorica, kis főzőlével, sóval, fehérborssal, bele egy kis doboz tejföl (ja, a lisztet is kihagytam), csavarintás citrom, jó sok szerecsendió, még kis lé, hogy sűrű, leveses/főzelékes legyen, és már kész is a csomósra főzött vaníliapuding.

Hidegen és melegen is jó, a meleg változatra pirított kenyérkocka és kis parmezán is mehet. Ment.