Friday, October 31, 2008

Thursday, October 30, 2008

Wunderkammer - kiállítás ajánló

Cimbók! Jövő héten a Tudatos vásárlók egyesülete szervezésében nyílik Wunderkammer/Csodakamra. Mindennapi, mégis titokzatos tárgyaink című kiállítás.
Újrahasznosítás, társadalmi vállalkozás, napenergia, vízenergia, méltányos kereskedelem, hagyomány, egyszerűség, nagyszerűség és design.
Lesznek ott kézzel készített egyszerű és nem is olyan egyszerű, mégis hasznos tárgyak, nagy cégek takarékos sorozatgyártot termékei, kísérleti darabok és már bevált, szorgosan használt eszközök, játékok, nemezelt öltözetek (na, nem a hun vonulat), papír és textil bútorok, és sok-sok meglepetés.
Az egyik ilyen meglepetés például az lesz, hogy én fogom megnyitni, és még van négy napom, hogy valami turpisságot kitaláljak - a rendezők kívánsága szerint.
Aki jönne, az ekkor és erre kanyarodjon:
2008. november 4. (kedd) 18.00
Centrális Galéria (Bp. 5. ker. Arany János u. 32.)
A kiállítást november 23-ig lehet megnézni, kedd-vasárnap 10-18 óráig. A belépés ingyenes!

Csokoládé mámor

Szegeden szereztük be az itt látható csokoládé csodákat. Mégpedig egy Latin negyed névre hallgató álom boltban. Sajnos Pesten nincs ilyen üzlet, legalábbis nem találtam semmilyen infót, a weboldala a cégnek még nem készült el. Ráadásul csak tudnék róla, ha volna elérhető közelségben ehhez hasonló kínálat (nincs!).
A fotók keveset adnak vissza persze az élményből, főleg hogy ilyen borús reggelen készültek.
Az első kép a Coppeneur csokoládés cég Ocumare -ből származó kakaóból készült chilis kakaódarabocskás példánya. Kíváló!

A második és a harmadik fotón a Dolfin-tól látható csomagolásban és megkezdve egy fantasztikus fahéjas tejcsokoládé.
Inkább rajongok a sok százalékos v.mi plusz ízzel bolondított sötétcsokoládékért, de rájöttem ma, hogy a legfinomabb ez előbbit úgy enni, hogy közben bele -belefalsz egy finom fahéjas tejes táblába. Mindenkinek ajánlom!
A latin negyed szegedi utazás alkalmával kötelező! A cím:
6720 Szeged,Kelemen u. 11.

A szegedieknek meg üzenem, hogy nagyon nagyon szerencsések!

Monday, October 27, 2008

mocsár - korianderes mentás cukkini krémleves

Írisz előző "mocsár" bejegyzéséről jutott eszembe, hogy a cukkini krémleves, amit vasárnap főztem, ugyancsak a megtisztelő mocsár megnevezésre tarthat számot. Eredetileg csak "mezei" korianderes cukkini krémlevesnek készült, de tegnap este volt egy francia-olasz-portugál film (Tíz nap szeptemberben, Juliette Binoche főszereplésével), amiben a főszereplők az étterem előtt a kocsijában rájuk várakozó lúzer bérgyilkosnak mentás cukkini levest küldetnek (de nem kéri). Úgyhogy a mai melegítésnél eszembe jutott, kipróbálom hogy passzolnak ezek a zöldek egymáshoz. Hát mondhatom: remekül!

Hozzávalók:
3 közepes (kb. fél kilo) cukkini (héjastól)
3 nagy gerezd fokhagyma
2 dl sűrű tejföl
1 púpos teáskanál őrölt korianderpor
só, fehérbors ízlés szerint
1 evőkanál mentalekvár (a Szép Kis Indiában beszerezhető, de szerintem friss mentával is kiváló, csak nekem most nincs ilyen itthon).

A cukkiniket kockákra vágtam, kis oliván párolni kezdtem a porfűszerekkel, a sóval és a szétnyomott fokhagymával (egy csepp vizet lehet alá tenni), majd amikor már szét lehetett nyomni villával a belét, akkor botturmixszal elegyengettem, hozzákevertem a tejfölt, és annyi vízzel higítottam, hogy sűrű krémleves váljon belőle. Általában kenyér- vagy zsemlekockát pirítok hozzá, és reszelt parmezánnal szórom meg, de ezúttal egy nagy kanál mentalekvárt (ami nem más, mint citromban, olajban és chiliben eltett darabolt mentalevél) kevertem hozzá a melegítés utolsó percében. Kicsit zöldebb lett (pont, mint a szomszéd kertje :), kicsit csípősebb, de egyben hűs is. Szerintem a filmben szereplő William Pound névre hallgató, versfaragó, a pszichoanalitikusával non-stop telefonon értekező bérgyilkosnak is meg kellett volna kóstolnia. Annál is inkább, mert a film végére sajnálatos körülmények között elhalálozott, így több lehetősége nem lesz erre. De hát mondtam, hogy lúzer!

Mákos kenyér "mocsárral"

A "mocsár" kifejezést és alapreceptet a helyi kis bioboltban hallottam, és a szuper B vitamin forrás - sörélesztővel készült kenyérkrémet takarja.
Nálam a következőképpen alakult: 1 gerezd préselt fokhagyma, 3 e.k. szezámmag, 3 e.k. lenmag, 5 e.k. tahini (szezámmag por), fél dl olívaolaj, 2 lapos t.k. sörélesztő, só, fűszer ízlés szerint.
Eredetileg csak B-vitamin pótlásképp csináltam meg ezt, de annyira ízlett, hogy teljesen rászoktunk. Viszont fontos tudnivaló, hogy érdemes hozzá C vitaminban gazdag kiegészítőt választani, pl. mi narancslével fogyasztottuk, mert a B vitamin csak így működik igazán. :)

A kenyér 35 dkg teljes kiőrlésű lisztből, 2 dl zabtej (tejivóknak tehén tejjel is simán), 0,6 dl víz, 3 e.k. mák, kevés só, kevés cukor, 1,5 e.k. olaj és egy tasak szárított élesztő összegyúrásából, dagasztásából, kelesztéséből (1 óra), sütéséből (fél óra) jött létre.:)

Hétfő reggel

Ez a kép sajnos nem most készült, és az is lehet hogy nem is hétfőn, de az biztos, hogy egy ilyen igazi olasz kávé bármelyik nap reggelén jó indítás. A fotó egy római kiránduláson történt jó pár évvel ezelőtt, de most nagyon idekívánkozott. :)

Friday, October 24, 2008

Gyömbérszörp

Ez ám nem is szörp :)
Főzni se kell. Legelőször úgy próbáltam ki, hogy mindent összeforraltam, de iszonyú csípős lett a gyömbértől. Ez a változat viszont nagyon ízlik (erről otthon megoszlanak a vélemények).
Vigyázat! Senki ne számítson a Canada Dry Ginger Ale ízére. Ez itt tömény természet.

Hozzávalók:
kb. 4 dkg friss, reszelt gyömbér
5 ek. méz (cukor esetén biztos másképp érződne a gyömbéríz, de én mézpárti vagyok)
1/2 citrom leve

Az egészet összekutyulom és 1 napig állni hagyom, aztán leszűröm. Fogyasztása kábé úgy történik, mintha szörp lenne, vagyis jól felhigítom vízzel/ásványvízzel.
A színe pedig gyönyörűszép sárga lesz.

És hogy miért jó gyömbért fogyasztani? A HáziPatika.com többek közt ezt írja:
"-Görcsoldó, szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően valószínűleg közvetlen hatással rendelkezik a gyomor-bélrendszerre. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású.

-Miután a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, boraikat fűszerezték vele. Angliában és Amerikában gyomornyugtató italokat és sört készítettek belőle.

-Az indiaiak az ókorban testet és lelket tisztító szernek tartották, így vallásos ünnepeik előtt gyömbért ettek, mert úgy gondolták, hogy így leheletük isteneik számára kellemes lesz."

Itt még azt is írják, hogy népies neve a gyömbérgyökér. Viszont létezik egy nálunk is honos növény, aminek hivatalosan is gyömbérgyökér a neve (Geum urbanum), de a kettő nem összetévesztendő.

Wednesday, October 22, 2008

Öko-nap Baján


Ilyen is van, legalábbis a mi iskolánkban! (A bajaiak tudják: a Felsővárosi suliról van szó.)
"Tudatos fogyasztó" volt a téma, amiről sokféle ismeretet, tapasztalatot szerezhetett mindenki.

A gyerekek verseket, meséket írtak a környezetbarát csomagolásról, a tanárok pedig cserébe meglepték őket finom és egészséges ételekkel, biotermékekkel:















Természetesen mindegyikről megtudhatták, mi az, hogyan készült és miért jó. Citromfű és mentateát ihattak hozzá.















Megnézték, hogy a büfében kapható ételekben milyen "E-számokkal" jelzett anyagok vannak. Mindegyiket megkeresték egy táblázatban, ahol megtudhatták, károsak-e az egészségre, s ha igen, mit okoznak.
Arra is találtak adatokat, hogy a különböző csomagolóanyagok mennyi idő alatt bomlanak le.
A Tudatos vásárló oldalról a Cégmércéből kikeresték, hogy milyen termékeket jó megvenni, milyeneket nem.







Minden osztály készített vászon bevásárlótáskákat, hogy minél kevesebb műanyagot vigyenek haza.


Természetes anyagokkal - diófapác, kurkuma - festettek csodaszép képeket.

Tuesday, October 21, 2008

Vegyél vissza! - link ajánló


A Vegyél Vissza oldal tíz pontja, ha bárki elbizonytalanodna, hogy miből is kell visszavenni, ezenkívűl is sok hasznosság, okosság a vegyelvissza.hu címen:

Hely - és kiállítás ajánló

A Jókai téren található Kiadó kocsma nemcsak azért írtóra jó hely, mert a vegetáriánusok állandóan kényeztetve vannak az időszakonként változó ételkínálat által (most épp a legjobb ajánlat zöldborsós gombapörkölt nokedlivel!), hanem időről időre remek kiállítások is felbukkannak a falain. Most például Szigeti Tamás festményei láthatóak október 25.-től, érdemes benézni, kóstólni, nézelődni! :)

Thursday, October 16, 2008

Újabb gyömbéres felvonás

Csak most csokival.


Már jó rég megvettem a szilikonos jégkockatartókat, direkt azért, hogy csokibigyókat gyártsak benne. Aztán ez egész eddig váratott magára. Most viszont, hogy van otthon friss gyömbérem, muszáj volt kipróbálni csokival.
Dolce Vita gyömbéres csokija és Gabojsza csokiszívei adták az ötletet. Ez még nagyon kísérleti stádium nálam, bár így is nagyon finom lett. Azért legközelebb nem teszek bele ennyi tejszínt (vagy egyáltalán semennyit), mert így kicsit olvadékony a kézben, valamint gyömbérből is többet rakok, mert alig érezni az ízét.

Hozzávalók:
20 dkg 60%-os étcsoki
1 dl 30%-os tejszín
2-3 tk. reszelt gyömbér
egy kis kandírozott narancshéj
pár szem mandula

A csokit vízgőz felett felolvasztom (tényleg. és nem mikróban :o) ), aztán elkeverem benne a felforrósított tejszínt és a reszelt gyömbért. Telepakolgatom vele a szilikon jégkockatartókat (egy kagylós és egy kockás tele is lett), aztán hogy ne legyen olyan snassz, még pár darabra raktam kandírozott narancshéjat, másik pár darabba meg egész mandulát nyomkodtam. A legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni.
Ami a hátránya - hogy kissé olvadós -, az egyben az előnye is, mert nagyon finoman szétomlik az ember szájában. Hmmm.

A sütőtök álma...

...a fahéj és a gyömbér. Igen, biztos vagyok benne, hogy ha a sütőtök hármat kívánhatna, akkor a fahéj, gyömbér és bors lenne az óhaja. Most a borstól ugyan megvontam (legutóbb adtam neki rendesen), de nem is sápítozott miatta.
Már az édes sütőtöklevesemet is fűszereztem fahéjjal és gyömbérrel, most azonban még csavarintosabb volt a dolog, mert 1.) nem édes ételt akartam 2.) igazi gyömbért reszeltem, nem port használtam. Nem is tudom, eddig miért nem mertem igazi gyömbért venni!? Megfosztottam magam egy olyan élménytől, amit a gyömbér reszelése okoz. Az az illat! Felér egy aromaterápiával! Mennyei.
És hát ami született, az is iszonyú finom lett. Eszembe nem jutott volna eddig hagymát és fahéjat egy ételbe tenni, de hát ez is a pánkó hatása... :o)
És hogy mi is ez a valami? Inkább egytálételnek nevezném, mert nekem semmi nem hiányzott mellé. Úgy, ahogy van, egymagában betoltam.

Hozzávalók:
kb. 1 kg-os sütőtök
2 szem krumpli
kb. fél szál póréhagyma
2-3 tk. reszelt gyömbér
fél citrom reszelt héja

2 tk. szerecsendió
1 tk. fahéj
vaj
1,5 dl főzőtejszín

A tököt és krumplit megpucolom, felkockázom, a hagymát meg karikákra vágom. Beleteszem egy akkora jénai tálba, ami befér a mikróba. Eredetileg répát is akartam belerakni, csak már kifordult volna a tálból :( Hozzáadom a fűszereket, a tejszínt és rávagdosok némi vajat (imádom a vaj ízét).


Összekeverem, és fedőstül a mikróba teszem, ahol 600 watton 20-25 perc alatt megpárolom. (Közben párszor átkeverem.)
Mivel a sütőtök hamarabb megfől, mint a krumpli, a végén eléggé összepürésedik. Nem így akartam, mert tök jó dolog a rostos tökkockákat szétrágni, de az íze így is fantasztikus.


Monday, October 13, 2008

Curry-s krumpli lilakáposztával (pánkó-hatás)


El kell mondjam, hogy eddig mit se foglalkoztam távoli országok ízeivel. Ha láttam egy indiai ételreceptet, kábé a hozzávalók listájánál tovább ugrottam. Mert többnyire macerás a beszerzésük. Pedig szeretek kísérletezgetni, ugyanakkor tartok bizonyos ízkombinációktól.
Aztán mióta "hivatásból" olvasom a Vajaspánkót :o), egyre inkább éreztem valami késztetést, hogy lépjek már ki a hagyományos vega szerepkörből, és nyissak új dolgok felé (utoljára fősulis koromban tettem ilyet :( ). Frazon Zsófi és Írisz konyhai ügyködéseikkel elérték, hogy vegyek egy zacsi curry fűszerkeveréket. Höhöhö, nagy dolog, mi? Hát ha azt vesszük, hogy még soha életemben nem használtam curry-t, akkor az! :) Bár az íz ismerős volt, valószínűleg a kurkumától, ami viszont gyerekkoromban otthon is előfordult olykor.
Na és a krumpli! Ezek a kashmiri dum aloo receptek annyira étvágygerjesztőek. Én is akartam valami ilyesmit főzni a hétvégén, de nem állt módomban megnézni a receptet, így csak fejből kotyvasztottam valamit.
Volt otthon még egy fej lilakáposzta is, amit dinsztelni vettem, de gondoltam jó lesz belőle egy kis saláta is.
Kevés fűszerrel csináltam, kevés hozzávalókkal, de nagyon finom lett, és végre nem a megszokott ízek :)
A Húsevőmnek pedig még sütöttem ki hozzá fasírtgolyókat.

Hozzávalók:
1-1,5 kg krumpli
olaj

curry fűszerkeverék (nálam Kotányi)
tejszín

A krumplit héjában megfőztem, majd meghámoztam, felkockáztam és serpenyőben átforgattam-sütögettem egy kis olajjal. Közben sóztam is és megszórtam curry-vel, majd meglocsoltam tejszínnel, ami nekem nem volt sok, úgyhogy a krumpli jól fel is szívta. A fűszerektől szép rikítósárgára színeződött :o)

Saláta:
1/4 fej lilakáposzta
4 szál sárgarépa
1 tömlős sajt
3 pohár kefír vagy joghurt

őrölt köménymag
zúzott tarkabors

A káposztát és répát lereszeltem, megsóztam. Külön tálban összekevertem a sajtot a joghurttal, és a köménnyel, borssal fűszereztem, majd jól elkevertem a zöldségekkel.

Így együtt nagyon ütős színek :o)

Almáspite - anyurecept


Lehet, hogy elfogult vagyok, de anyu almáspitéjénél még nem ettem jobbat. Mindig puha, vékony a tésztája, finom ízletes a tölteléke. Úgyhogy végre elkértem a receptjét és megsütöttem életem első almáspitéjét. És megszólalásig olyan lett, mint anyué. Bár ő nem méricskéli az almát kilóra, ezért neki kicsit több benne a töltelék.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg szőlőcukor (eredetileg 10 dkg porcukor, de a szőlőc. fele olyan édes)
1 cs. vaníliás cukor
1 tk. sütőpor
1 csipet só
1 tojás
1 dl tejföl
fél citrom héja
vaj és liszt a tepsibe
kevés zsemlemorzsa
1 tojás a tetejére

Töltelék:
2 kg alma
4 ek. méz (eredetileg itt is cukor áll)
1 citrom héja + fél leve
őrölt fahéj

A tésztához összegyúrom a hozzávalókat és kb. fél órára hűtőbe teszem pihenni. A töltelékhez az almát megpucolom, lereszelem és jól kinyomkodom a levét (és jól megiszom a fincsi 100%-os almalét). A mézzel, reszelt citromhéjjal és citromlével együtt egy jénaiba teszem és 450 watton 10 percig mikrózom, majd sok fahéjjal ízesítem. Eredetileg fazékban meg kell dinsztelni kicsit, de nekem nem volt kedvem ehhez. Viszont a mikróba így csak két részletben fér be!
Mikor kíhűl, a tésztát kétfelé veszem, és az egyiket kinyújtom tepsi méretűre (nagy tepsi), majd a kivajazott-lisztezett tepsibe fektetem. Megszórom zsemlemorzsával, majd mehet rá a töltelék. A másik adag kinyújtott tésztát ráügyeskedem, megkenem egy felvert tojással, megszurkálom villával, és betolom a max. hőfokra előmelegített gázsütőbe. Addig sütöm, míg szép barna lesz a tészta.

Csípős sütőtökleves


Ezt a levest még múlt héten főztem és sokat filóztam, feltegyem-e, merthogy annyi sütőtökleves recept van már a neten, amivel Dunát lehetne rekeszteni. Nekem viszont ez kissé különleges lett, ugyanis még csípősen nem ettem ilyet. Sőt, egyáltalán a csípős ételeket se szerettem soha. Eddig. Mostanában kezdek ugyanis rákapni az ízre. De nem a paprika csípősségére, hanem a borséra.

Hozzávalók:
kb. 1 kg sütőtök (kanadai)
1 közepes fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
4 szál répa
2 szem krumpli

olaj
őrölt szerecsendió
őrölt gyömbér
zúzott tarkabors
natur ételízesítő
3-4 ek. tejföl
1-1,5 dl tejszín
reszelt füstölt sajt a tetejére

A vöröshagymát apróra, a fokhagymát szeletekre vágom, és együtt megdinsztelem őket egy kis olajon 1-1 tk. gyömbérrel, szerecsendióval és borssal. A sütőtököt megpucolom, kockákra vágom, a krumplit és répát szintén, és mehet a fazékba a hagymához egy kis sóval, ételízesítővel. Felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje és puhára főzöm. Ekkor az egészet összeturmixolom a tejföllel és tejszínnel, majd visszateszem még rottyanni egyet. Ha kell, utólag még fűszerezem.
Én tálaláskor füstölt sajtot reszeltem a tetejére.

Azt vettem észre, hogy forrón sokkal csípősebb, mint hidegen, merthogy hidegen is nagyon jó enni. És azt hiszem azért lett ilyen csípős, mert a bors az elején kiengedte erejét az olajban.
Büszkén állítom, hogy még a barátomnak is ízlett, aki pedig irtózik a sütőtöktől :o)

Sunday, October 12, 2008

Dió Chutney

Miután az indiai receptek furán együtt és külön is használhatóak, néha ismétlésekbe bocsájtkozom egy-egy étel jellemzésénél. Így, bár az előző bejegyzésben már leírtam, most megint jelzem, hogy a most bemutatásra kerülő chutney - a tormához hasonló jellegű ételtípus. Nehéz párhuzamokat hozni, de miután elég csípős is, és elég karakteres az íze, csak apró mennyiségeket lehet falatozgatni belőle. Jó kiegészítője egyéb ételeknek, és kenyérhez, szendvicsbe is jól használható.
A dió chutney - a naan, vegetable korma és paneer makhani - menü része. A fentiek alapján ezektől függetlenül is jól fogyasztható más mindennel. :)

HOZZÁVALÓK:
15 dkg dió
2 nagy evőkanál koriander krém*
1/2 zöld chili*
só ízlés szerint
2 nagy evőkanál natúr joghurt

Az összes hozzávalót egybepakoljuk és jól lebotmixeljük. Ritka, de van olyan indiai étel, ami ilyen gyorsan megvan - már csak pár óra alatt főzünk hozzá ezt-azt és ehetünk is belőle. :)))


A *-gal jelölt hozzávalók, ha máshol nem, a Szép Kis Indiában tutiszáz beszerezhetőek.

Zöldség korma

Mi más, ha nem egy kis indiai megint!
A múlt héten a szerintem eddigi legfinomabb menüt tanultuk az indiai főzőtanfolyamon.
Ez a következőkből állt:
1. naan: kelt tésztás tejes-vajas lepény-kenyér
2. paneer makhani: házisajt vajjal
3. vegetable korma: zöldségek fűszeres szószban /- nem tudom a korma magyar megfelelőjét sajna./
4. walnut chutney: dió csatni :) - ez a chutney jellegében és a felhasználás mennyiségét tekintve leginkább a tormához hasonló jelenség.
4b. spinach raita: dió csatni helyett, készíthetünk joghurtos spenótot is akár.

Ha az összes recept fent lesz, belinkelem mindegyiket a helyére. Most a zöldséges kormát írom le.


HOZZÁVALÓK:
egy nagy fazéknyi bármilyen zöldség apróra vágva
(én most burgonyát, répát, borsót, zöldbabot, karfiolt, brokkolit használtam, a minta verzióban cukkini és gomba volt, ami nálam kimaradt)
3 e.k olaj/vaj/ ghee*
fél t.k. mustár mag
1 t.k. köménymag
10-15 curry levél*
2 babérlevél apróra morzsolva
4-5 db zöld kardamom megtörve
4-5 szegfűszeg
2-3 db fahéj kis darabokra törve (csak annyira picire, h. utólag felfedezhető és kivehető legyen)
2 db közepes hagyma szálra vágva
1 t.k. fokhagyma / fokhagyma krém*
1 t.k. gyömbér / gyömbér krém*
fél t.k. őrőlt kurkuma
fél t.k. őrőlt chili
1 t.k. őrőlt koriander
1 t.k. őrőlt római kömény
2/3 zöld chili*
20 dkg pürésített paradicsom
1 nagy pohár joghurt,
2 e.k. kókusz zsír (coconut cream néven kapható) *
4 dl kókusz tej*
2 t.k. chunky chat masala *
koriander levél


1. Az olajat v . ghee-t közepesen forróra melegítjük és beletesszük a mustármagot, köménymagot, curry levelet, babérlevelet, kardamomot, szegfűszeget és a fahéjat.
2. Hozzáadjuk a hosszú szálakra vágott hagymát és aranybarnára sütjük.
3. Ekkor jön a fokhagyma és gyömbér, így főzzük két percig.
4. Minden őrőlt fűszert beleteszünk a chunky chut masalán kívűl és megint 2 percig főzzük.
5. Az összes előkészített zöldséget a chilivel együtt hozzáadjuk, sózzuk ízlés szerint, és közepes lángon 10 percig tovább főzzük - ha veszélyesen leragadni készülne, kevés vízzel felöntjük.
6. A joghurtot a paradicsommal és a kókuszzsírral simára keverjük és ráöntjük a zöldségekre, 5-7 percig fő így.
7. Végül a kókusztejjel és a chunky chut masalával együtt még annyit főzzük az egészet, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
8. Koriander levéllel díszítjük.

Naan-nal, vagy más indiai lepénykével (roti, parantha), vagy rizzsel tálaljuk. Mi most barnarizst főztünk hozzá.


A *-gal jelölt hozzávalók, ha máshol nem, a Szép Kis Indiában tutiszáz beszerezhetőek.

Saturday, October 11, 2008

a kuchen, az szép

Az eredeti receptet Nigella Lawson jegyzi, de ebből nem jönne rá – és nem azért mert rossz, hanem mert nagyon más, de finom lett.
A tésztához:
35 dkg lisztet
5 dkg porított barnacukrot
csipet sót
fél csomag porélesztőt kell összekeverni.
Másik tálban:
2 tojást
vaníliát,
reszelt citromhéjat és fahéjat kell elkeverni
1.2 dl langyos tejjel, majd a két kevercset összeönteni és eldolgozni. Ez egy meglehetősen lágy tészta (szerintem a miénk lágyabb lett, mint amilyet a recepttől várt Nigella, én még pakolnék bele + 5 dkg lisztet. Nigella is variál a recept leírásánál, és ajánlja, hogy mérelgeljük, kell-e bele még liszt. A mi házi szakácsunk elbizonytalanodott, és megmaradt a 35 dkg-nál, de ez sem rontott el semmit!) Ehhez kell hozzádolgozni 5 dkg lágy vajat, és dagasztani alaposan. Aztán jöhet 1-2 óra kelesztés. Majd az összeillesztés: a kelt tésztát bele kell simítani egy kivajazott tepsibe, kis pihenés után bekeni tojással, rászórni a gyümölcsöt (eredetileg szedred és almát, a mi esetünkben körtét, mazsolát és szeletelt mandulát), és a pihentetés közben készíteni még egy kis „morzsát”: 5 dkg liszt kis sütőporral, 2-3 dkg őrölt mandula, 5 dkg vaj, 2 ek. cukor kell össze- majd a süti tetejére morzsolni. Előmelegített sütőben 15 percig nagy lángon, majd 20 percig kb. 180 fokon kell sütni. A készítéshez semmi közöm, de enni annál jobb volt, különösen vasárnap reggel tejeskávéval, almával és magyar naranccsal! Mert: „mi mondjuk meg, mi a szép!”

Friday, October 10, 2008

gyorsétel

Mit eszik a vegetáriánus, ha siet, nincs ideje igazán főzni, de nem gondolkozik éttermi ebédben?
Pl. spenótos spagettit! :)

Fokhagymát pirítottam, ráhajítottam a fagyasztott spenótot, kevés sót, bazsalikomot, fekete borsot, kakukkfűvet kevertem hozzá. Egy kanál liszttel besűrítettem és kb. 2 dl joghurttal szószosítottam az egészet, ezalatt megfőtt a spagetti tészta. A tetejére reszelt sajtott szórtam. Max. negyed óra alatt készült el.

Thursday, October 9, 2008

Rig Rigatar - Közelkép

Újabb kulturális ajánló, aminek ugyan nincs közvetlen Pánkó vonatkozása, de Írisszel úgy egyeztünk, hogy kiállításra bicajjal menni = környezetbarátság.
A Rig Rigatar - Közelkép című kiállítás pénteken este hatkor nyílik a 2b galériában (Ráday u.), témája pedig a cigányok magyar kultúrában betöltött szerepe, a prezentáció pedig friss ropogós kortárs művészeti alkotásokból áll. Nagyon-nagyon izgalmas anyag, aki tud, jöjjön a megnyitóra, akinek már foglalt a szita-szita péntek, annak november 8-ig van lehetősége pótolni!

Taskovics Dorka fotókiállítás

© Taskovics Dorka
idézem Dorka meghívását, hisz olyan kedvesen invitál, szebben nem tudnám leírni:
"Kedves Mindenki!

Október 9-én, csütörtökön este 8 órakor a Nagymező utca 38-as szám alatt
az Instant Art Bár Kertben fotókiállításom nyílik, amelyre szeretettel várlak!
Megnyitja: Pfisztner Gábor fotóesztéta
Megtekinthető egy hétig - talán kettőig;) - minden délután 2-től este 8-ig.

Szép fényt!"

Wednesday, October 8, 2008

Gombaleves zöldségekkel és csomborral

olyan szép és érdekes kajákat raktok fel, el szoktam nézegetni, ha épp ráérek esténként...tartja a lelket :) főleg, mielőtt neki látnék az ovi menünek.

ma is megnéztem az őrület indiai cuccokat, de az élet nem egyszerű, nekem holnapra csontlevest kell készítenem, istenem.. de szép neve is van...:D

szóval neki láttam egy mindentbele zöldséglevesnek:

olivaolajon pirítottam pár percig 4be vágott vöröshagymát,
1 közepes sárgarépát
1 hasonló fehéret
maroknyi kockára vágott padlizsánt
maroknyi feldarabolt zöldbabot
4-5 fej nagyobb csiperkét

megszórtam borsikafűvel
+2 levél Babér


felöntöttem vízzel
majd bele 1 jónagy fokhagyma összetörve

kb30perc volt amíg készre főtt
raktam bele házi eperlevél tésztát

tök finom lett, olyan csontlé jellegű :D

ha nem felejtem el reggel lefotózom!

„Nálatok nőnek-e még égigérő paszulyok?” Pályázati felhívás

hátha valakit érdekel, bár a határidő elég közeli...

a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
a Biológiai Sokféleség Világnapja alkalmából

„Nálatok nőnek-e még égigérő paszulyok?” címmel meseíró pályázatot hirdet
korhatár és egyéb megkötések nélkül



Ismerik az égigérő paszuly történetét vagy Babszem Jankó és Mákszem Matyi kalandjait? Hallottak már mesét csodatevő búzaszemről, kukoricamáléról vagy borsószem királykisasszonyról?

Kíváncsian indítjuk útnak az idei Biológiai Sokféleség Világnapján felhívásunkat, mivel ebben az esztendőben az Egyezmény e napon kiemelt témája mezőgazdasági haszonnövényeink változatossága és felhasználásuk sokszínűsége. Szeretettel várunk olyan meséket, melyben szerepet kap valamelyik haszonnövényünk, akár annak termése vagy magja. Akár többen is összefoghatnak, vagy szülők, nagyszülők segítségével is szőhetnek új mesét.


Pályázati jelentkezés:

A pályamunkák mind kézzel-, mind géppel írott formában benyújthatók 2008. október 16 ig, az ENSZ Élelmezési Világnapjáig. Külön díjazzuk, ha rajzok is készülnek a pályamunkákhoz, hogy azok később az arra érdemes, legszebb mesékből összeállított könyv illusztrációi lehessenek.

A pályaművekhez kérjük, csatolja a nevét/csapattagjai nevét, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét!

A pályázatokat október végén szakmai zsűri bírálja el. A legszebb mesék szerzőit értékes jutalomban részesítjük!


Cím:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Zöld Pont Szolgálat
1011 Budapest, Fő utca 44-50. (postacím: 1394 Budapest, Pf. 351), vagy
biodiv@mail.kvvm.hu


A pályázattal kapcsolatban további információk találhatók a Biológiai Sokféleség Egyezmény hazai honlapján (http://biodiv.kvvm.hu); érdeklődni a biodiv@mail.kvvm.hu címen vagy a (06-1) 395-68-57 telefonszámon lehet.

Tuesday, October 7, 2008

Kashmiri Dum Aloo ver.2.

Végül, de nem utolsó sorban ezzel a kashmiri dum aloo nevű fűszeres szószós krumplival kerekedik egésszé a rotit, paradicsomos hagymás raitát, és a vegyes zöldséges bhajit tartalmazó indiai menü.
Majd igyekszünk kitalálni valami jól rendszert, hogy külön-külön és menü formában is jól használhatóak legyenek a főzőiskolában elsajátított indiai receptek.
Ezt a receptet Zsófi már korábban feltette, néhány apróbb különbséggel. Az átláthatóság kedvéért én is teljes receptet írok le, nemcsak az eltéréseket.

Az ismeretlen speciális hozzávalók mind megvásárolhatóak a wesselényi u. 36. szám alatt található Szép Kis India nevű csodálatos boltban.

HOZZÁVALÓK:

1. -1 kg újkrumpli, vagy kockákra vágott krumpli
2.-
4-5 e.k. ghee/ vaj / étolaj

3. - 2 e.k. édeskömény mag v. por
4.- 1 t.k. őrőlt kömény
5.- 1.5 t.k. őrőlt koriander
6.- 1 t.k. chili por
7.- fél t.k. frissen őrőlt fekete bors
8.- fél t.k. őrőlt kurkuma
9.- fél t.k. őrőlt gyömbér

10.- 15 dkg natúr joghurt
11.- só ízlés szerint
12.- fél t.k. garam masala
13.- 1 friss kimagozott, finomra vágott zöld chili
14.- 1 e.k. friss, aprított koriander levél

A krumplit héjában megfőzzük, ha lehül meghámozzuk (ha nem újkrumpli).
Megszurkáljuk a krumpli darabkákat egy fogpiszkálóval, hogy jobban átitatódjon a fűszerektől.
Felolvasztjuk a gheet közepesen forróra egy teflon edényben. Mikor forró a ghee v. olaj beletesszük a krumplit és barnára sütjük, néha megforgatva őket, majd kiszedve papíron lecsöpögtetjük.
Egy bögrében kikeverjük a hozzávalók közül a 3-9-ig számozott fűszereket egy kevés vízzel.
Kevés ghee-t melegítünk egy serpenyőbe és ráöntjük a fűszerkeveréket, egy percig sütjük.
Hozzáadjuk a joghurtot, sót és jól elkeverjük, beletesszük az előkészített krumplit, lefedjük és 10-12 percig főzzük, a végén hozzáadjuk a garam masalát, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a koriandert.

Vegyes zöldséges bhaji

A roti és a paradicsomos hagymás saláta kezdetű sor következő eleme, ez a mixed vegetabla bhaji, pontosan nem tudom mit jelent a bhaji szó, de mindenesetre én párolt vegyes zöldségeknek fordítanám.

HOZZÁVALÓK


3 közepes méretű sárgarépa - gyufa méretű hasábokra vágva
30 dkg zöldbab (fagyasztott is lehet) - répához hasonló méretre szabva
30 dkg burgonya u.csak kis hasábokban
3 e.k. olaj a sütéshez
1 t.k. barna/ fekete mustármag
1 t.k. köménymag
2-4 db egész piros chili
3-4 gerezd préselt fokhagyma
csipetnyi chili por
1 nagy v. 2 kisebb vöröshagyma apróra aprítva
1.5 e.k. apróra vágott koriander levél
só ízlés szerint


Közepes forróságúra melegítjük az olajat egy serpenyőben, hozzáadjuk a mustármagot, és amint pattogni kezd a köménymagot és a chilit is.
Ehhez jön a fokhagyma és chili por és rögtön a zöldségek, v.mint a hagyma
Lefedjük és takarékra vesszük a lángot alatta, így pároljuk 20 -25 percig, néha kevergetve.
Végül hozzáadjuk a felaprított koriander levelet és így főzzük közepes lángon még 2-3 percig.

Paradicsomos, uborkás, lilahagymás raita (saláta)

A hétvégén bemutatott rotit a most következő salátával (raita), valamint két hamarosan felkerülő másik recept alapján készült indiai étellel ettük.

HOZZÁVALÓK:

1 kisebb, vagy egy fél nagyobb darab uborka
2 közepes méretű paradicsom
egy kisebb póréhagyma
2 nagy doboz natúr joghurt ( az egyik lehet tejföl)
1 e.k olíva olaj
kevés só
1. e.k. finomra vágott friss koriander v. menta
1 közepes apróra vágott lila hagyma
csipetnyi őrőlt fekete bors


Az uborkát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk, és a felkarikázott póréhagymával együtt egy tálba tesszük.
A joghurtot elkeverjük az olíva olajjal, sóval, borssal, és hozzáöntjük a zöldségekhez és összeforgatjuk az egészet.
Belekeverjük a koriandert v. mentát, majd végül a lila hagymát.
A többi elem elkészültéig a hűtőben tároljuk.

Monday, October 6, 2008

ahogy a nagyok csinálják



Se nem tojás-, se nem tejmentes, sőt egyáltalán nem vegetáriánus, de lehet hogy nem is annyira a receptről szól a dolog. :) Küldöm Frazon Zsófinak és mindenkinek, aki szereti :P :P

Kakaós-meggyes torta


Amikor otthon valami édességre vágyunk, általában vagy zabpelyhes kekszet sütök, vagy muffint. Most kakaós muffinra gondoltam, de nem volt kedvem a kis muffinformákkal vacakolni, úgyhogy inkább tortaformában csináltam meg, és felturbóztam egy kis meggybefőttel meg maradék vágott mandulával.

Hozzávalók:
22 dkg liszt
4,3 dkg kakaópor (érdekes mennyiség...)
2 tk. sütőpor
1/4 tk. szódabikarbóna
csipet só
1 tojás enyhén felverve
14 dkg méz (eredetileg 15 dkg cukor van a receptben)
11 dkg olvasztott és lehűtött vaj
vaníliaaroma v. vaníliás cukor
2,4 dl szobahőmérsékletű tej
szeletelt mandula
magozott meggybefőtt

A sütőt előmelegítem 190 °C-ra, ezalatt megcsinálom a tésztát.
Egy tálban összekutyulom a lisztet a kakaóporral, sütőporral, szódabikarbónával, sóval. Egy másik tálban kicsit felverem a tojást, beleöntöm az olvasztott vajat, tejet, mézet, vaníliát, majd ezt az egészet a vágott mandulával együtt hozzáadom a lisztes keverékhez és eldolgozom. Kivajazok egy 26 cm-es tortaformát, beleöntöm a masszát és rádobálom a meggyet. Ha muffinformák lennének, 20-25 percig kéne sütni, és nekem persze nem jutott eszembe, hogy a tortaformában lassabban sül a dolog, így én 25 perc után kaptam egy a közepén igencsak lágy sütit :( Szóval asszem olyan 35 perc biztos kellett volna neki. Hát ugye saját kárán tanul az ember.
De azért így is elfogyott :)

Sunday, October 5, 2008

Saturday, October 4, 2008

Rotikészítés lépésről lépésre

Az indiai főzőtanfolyamon frissen tanultak gyakorlására került sor tegnap este. A legérdekesebb a roti nevű lepény elkészítése volt.
Mi fél kiló lisztből készítettük, de szerintem bőven elég 25 dkg-ból is. (úgy minden mást is felével kell számolni :) )
50 dkg liszttel elmorzsoltam 6 dkg vajat / ezt lehet olajjal is helyettesíteni, hozzáadtam egy teáskanálnyi sót, majd szép lassan hozzáöntögettem 3,5 dl langyos vízet.


/A képek sorrendje első oszlop felülről lefele, majd a második felülről lefele. /

A tésztából kis gombóckákat formáztam, és egyesével a következők történtek velük.
Először kinyújtottam kisebb kör formára, majd késsel bevágtam kb. a tészta közepéig, egy olajos kanállal végig olajoztam a tetejét, majd a bevágás mentén felhengergettem egy rózsa szerű formára. A közepébe belenyomva az ujjamat kilapítottam és folyamatos lisztezés mellett újra nyújtottam, mostmár nagyobb körlapra. Palacsinta sütőben sütöttük, szépen felpúposodott, majd kilapult. Remek kaland, érdemes kipróbálni!

Hamarosan folytatom a sort a tegnapi menü további elemeivel, amihez a roti köretként / kenyérféleségként szolgált.

Wednesday, October 1, 2008

ehető újrahasznosítás

Nyilván sokan, sokféleképpen próbálunk megbírkózni a "tegnapi maradékok" felhasználásával. Na, ez egy ilyen vacsora volt. Nem most történt, hanem még egy hete, amikor az előző esti vacsorához valahogy minden alapanyagból kétszer annyi nőtt a konyhában, mint amennyire szükség volt. A maradék két közepes nagyságú, vékonyan felszeletelt padlizsánból és fél kiló megfőzött, pucolt krumpliból állt. Hát, van, hogy így sikerül :)
Nem cifráztam: a padlizsánt hirtelen, magas lángon oliván megpirítottam, tettem hozzá sok-sok friss rozmaringot, rengeteg apróra kockázott fokhagymát (4-5 kövér gerezd), sót és borsot. Nem kevertem, hogy ne pépesedjen, hanem rém ügyesen feldobáltam (a wok jó célszerszám ehhez, de egy komolyabb erőnléti edzéssel is felér - bicepszre dolgoztam). Nem kell megijedni, ha barnul, onnantól kezd igazán finommá válni.
A krumpliból pedig indiai krumplis raitát csináltam, amit már korábban itt leírtam. Az egész hadművelet egészen pontosan addig tartott, amíg a padlizsán megsült. Száraz fehér borral toltuk, ha jól emlékszem.

Közvetlen alma közeledik!

Idézem a tudatos vásárlók extra hírlevelét, mert szerintem remek lehetőség "igazi" almához jutásra itt a szuper szmog közepén:

"ŐSZI ALMAVÁSÁR

Budapesti olvasóink figyelem!

Miközben tovább dübörög a Szövetség az Él? Tiszáért által szervezett, heti rendszeresség? gyümölcs- és zöldségvásár (információ a www.elotisza.hu honlapon), sokan szerveznek kisebb-nagyobb magánakciókat is. Egy ilyen közös bevásárlásnak a sikeréhez szeretne a TVE is hozzájárulni ezzel a hírlevél-különszámmal, ugyanis az akció csak akkor valósul meg, ha összegyűlik legalább 2000 kg-nyi megrendelés.

A megrendelt alma közvetlenül szabolcsi almatermelőktől származik. Az alábbi fajtákból lehet választani:
*Golden (édes) - 80 Ft/kg
*Jonagold (édes) - 80 Ft/kg
*Idared - 70 Ft/kg
*Starking(édes) - 80 Ft/kg
*Mucsu (édes) - 75 Ft/kg (zöldessárga)
*Gála (édes) - 70 Ft/kg
*Jonathan - 60 Ft/kg

Az átvétel helye valószínűleg az Örs vezér téren a Cédrus mögötti parkolóban lesz majd a megadott időben.

Megrendeléseket Heé Veronika címére lehet küldeni október 3-ig: heev@ludens.elte.hu. Az akció kísérleti jellegű magánkezdeményezés, ezért a szervezők előre is elnézést kérnek, ha valaki bár jelentkezik, mégis lecsúszik róla.

A TVE továbbá arra bátorít mindenkit, fogjon össze családjával, barátaival, kollégáival, gyülekezetével, szomszédaival vagy épp sporttársaival, keressenek fel termelőket, szervezzenek hasonló akciókat, s vásároljanak tőlük közvetlenül!

TVE Kiadvány a közvetlen kereskedelemről:
http://www.tudatosvasarlo.hu/kozvetlenul >>>

A TudatosVásárló.hu interjúja Kajner Péterrel a közvetlen kereskedelemről:
http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1050 >>>

"